Diu la tradició que el got d’àgata que es conserva en la capella del Sant Calze de la catedral de València és el mateix que va utilitzar Jesucrist en l’últim sopar. Aquesta atribució es pot analitzar millor si la dividim en tres parts:

Una part històrica: Està documentat des del S.XIV que el calze de la catedral de València és el mateix que l’any 1.399 es custodiava en el Monestir de San Juan de la Peña (Huesca) i que es considerava com a autèntic.

Una part fantàstica: En l’edat mitjana van sorgir infinitat de textos literaris que parlaven del sant grial; dels seus poders, dels cavallers que ho custodiaven etc. Moltes d’aqueixes històries coincidien amb el que ocorria en San Juan de la Peña.

Una part llegendària: Segons la tradició oral i segons veiem representat en algunes pintures i escultures, en el S. III, Sant Llorenç, originari de Huesca, va lliurar el calze a un soldat que ho va portar de Roma a Loreto (Huesca) per a posar-ho a resguard dels romans. Durant segles, el calze es va protegir en diferents llocs del Pirineus.

La part històrica està ja ben documentada i la part fantàstica és literatura, per açò ens hem llançat a conèixer de prop la part llegendària. Ens hem anat a preparar un viatge a Huesca i les seues valls pirinenques.

 

La rèplica del calze que ens va acompanyar

Hem estat en l’antic Loreto, a tres kilòmetres de la capital, on la tradició situa l’habitatge familiar de Santa Paciència i Sant Oronci, pares de Sant Llorenç, i on hui trobem el Santuari de Loreto. Els camps verds i grocs a la primavera li donen un bell colorit.

Santuari de Loreto

 

Quan Huesca va tenir el seu primer bisbe en el S. VI, sempre segons la tradició, el calze va passar a a la ciutat, al Monestir de San Pedro El Viejo. Si vos acosteu al seu centre històric, ho trobareu ben a prop de la seua imponent catedral.

 

Monestir de San Pedro el Viejo

Catedral de Huesca

 

Amb l’arribada dels musulmans en el S. VIII va caldre cercar un lloc remot on amagar el grial. I quina millor ubicació que una cova a la part alta d’una muntanya amagada després d’una cascada? Açò és el que vam poder visitar després de caminar un parell d’hores des de Yebra de Basa i ascendir de 874 a quasi 1.545 metres, una ruta de senderisme realment espectacular que ens condueix a diverses ermites rupestres i al Santuari de Santa Osoria.

Ermita de la cova – Yebra de Basa

 

En algun moment, aquest lloc que sembla perfecte per a passar desapercebut, deixaria de ser-ho, i així en el S. IX el calze es va traslladar al Valle de Hecho, al Monestir de Sant Pere de Siresa, que encara hui es pot visitar si coincidiu amb les seues escasses hores d’obertura.

 

Monestir de San Pedro de Siresa

 

Un segle després se cercaria una nova ubicació, la més desconcertant de totes, un monestir construït sobre un terreny pantanós i inestable en la Vall de Borau, el Monestir de Sant Adrián de Sásabe, del que solament queda la seua ermita i gràcies a que fou rescatada del fang fa cinc dècades.

 

Ermita de San Adrián de Sásabe

 

En el S. XI, després d’un breu pas per la població de Bailo, el calze va arribar a Huesca on esperaria a la finalització de la catedral per a ser ressituat. Per cert, en Bailo es celebra actualment una recreació del pas del grial molt interessant.

Parròquia de San Fructuoso – Bailo

 

Capitell de la Catedral de Jaca que representa el lliurament del calze

 

Finalment, a la fi de S. XI, el got sagrat arribà al Monestir de San Juan de la Peña, on vam fer una visita guiada. Construït en una cova, sobre la muntanya, com les xicotetes ermites de Yebra de Basa, ací restaria fins al S. XIV quan passa al Palau de la Aljafería de Saragossa.

Però açò ja és una altra història, o millor dit, açò ja és història, perquè un document del rei Martí l’Humà de 1.399 així ho testifica.

 

Rèplica del calze en San Juan de la Peña

 

Resumint, tot açò no és més que llegenda, tradició oral transmesa durant segles, però que una vegada visitat in situ cobra sentit, coma  poc és un relat que no falta a la lògica.

I açò és precisament el que volem fer, convidar-vos a conèixer la història i llegenda del sant grial de primera mà amb València Original Tours. Visitar magnífics paisatges, recondits llocs dels Pirineus, per poder fer açò vos estem preparant un viatge a Aragó “Darrere dels passos del Grial. Viatge a l’Osca del Sant Calze”.

En breu el tindreu disponible en la nostra web, tant per a grups com pe a particulars, mentrestant podeu conèixer més sobre el tema realitzant la nostra visita guiada local “València: Història i llegenda del Sant Grial“.